me naiset…

Tällä viikolla silmääni pistivät kaksi toisistaan poikkeavaa naisiin liittyvää kirjoitusta. Ensimmäisessä kansainvälinen lehdistö kirjoitti siitä kuinka Intialainen isä oli tappanut 14 vuotiaan tyttärensä säilyttääkseen sukunsa maineen. Maine oli vaarassa mennä epäillyn rakastumisen takia. Toisessa National Geographic ilmoitti ruotsalaisyliopiston tutkimuksissa käyneen ilmi, että yksi kuuluisimmista viikinkisotilaiden hautalöydöistä (Birka warrior) tunnettu soturi onkin kaikkien oletusten vastaisesti nainen.

Vuonna 2020 meidän Suomalaisten asiat ovat hyvin. Pääministerin ollessa nainen, voimme hyvillä mielillä sanoa olevamme tasa-arvoisia. Monet kanssasisaristamme käyvät töissä – sekin on ilmaisu tasa-arvosta ja oikeudesta olla oma itsensä. Vanhemmat sukupolvet kertovat, kuinka Suomea ei olisi saatu sodan jälkeen pystyyn ilman naisia. He teikivät töitä tehtaissa, pitivät huolen maatiloista miesten ollessa sodassa tai puuttuessa työpaikoilta, ja auttoivat lottina rintamalla.

Muistan myös omassa nuoruudessani, 80-luvulla, kuinka tunsin olevani onnekas saadessani kasvaa Suomessa. Ei tarvinnut pelätä tulla myydyksi viittä lehmää vastaan naapurin vanhalle pojalle morssiammeksi tahi, että minut olisi leikattu ja taas ommeltu yhteen impeyden säilyttämiseksi avioon asti. Tällä välin luultiin, uskottiin ja toivottiin, että nämä rituaalit ja arjen käytännöt olisivat jo jääneet unholaan.

No, näin ei valitettavasti ole.

Olen jääräpää. Olen myös vakaasti sitä mieltä, että naisten tulee pitää yhtä. Se ei tarkoita sitä, että lähden Esplanadille Me-Too-liikkeen mukana (vaikka aihetta olisi). Eikä se tarkoita sitä, että haluan prosentti-naisia hallituksiin, komiteoihin tahi johtoportaisiin. Mutta se tarkoittaa sitä, että minun täytyy huudella sen nuoremman naisväen perään. Uskaltakaa olla oma itsenne! Uskaltakaa seurata sydäntänne! Uskaltakaa haaveilla ja rakentaa pilvilinnoja! Olkaa armollisia! Olkaa armollisia itsellenne ja kanssasisarillenne. Ei sen takia, että he ovat naisia. Vaan sen takia, että he ovat ihmisiä.

Antakaa lapsillenne siivet. Antakaa heidän uskoa, että he voivat lentää, antakaa heidän kokeilla omia siipiään. Antakaa heille satama mihin on aina hyvä palata. Olkaa armollisia. Olkaa armollisia. Olkaa naisia!

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *